Bijna alles wat we gebruiken heeft stroom nodig. Elektrotechniek en procesbesturing is dan ook niet meer weg te denken uit de maatschappij. In het werken met elektriciteit ligt altijd een potentieel gevaar. Veilig werken en het voorkomen van ongelukken kunnen van levensbelang zijn. Door VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers (VCA) diplomering en certificering staat veiligheid voorop bij bedrijven in de elektrotechniek en procesbesturing branche en hun medewerkers.
Waarom VCA voor de elektrotechniek en procesbesturing branche?
Elektrotechniek en procesbesturing zien we overal om ons heen. Het wordt gebruikt bij hoe we ons bewegen, verstaanbaar maken, onszelf vermaken, bij nagenoeg alles wat we produceren en bij bijna iedereen die we genezen. Om elektriciteit in onze huizen, kantoren, fabrieken en machines te krijgen, zijn elektrotechnici nodig. Zij weten hoe ze elektrotechnische installaties moeten aanleggen, testen, in gebruik moeten stellen en onderhouden. Bovendien hebben ze voldoende vakmanschap in huis om installaties door te meten, te werken met relais en aandrijvingen, en bedrading, buis- en kabelsystemen aan te leggen.
Bij het werken met elektriciteit is veiligheid essentieel. Stroom is niet te ruiken, niet te zien en meestal niet te horen. Bij aanraking kan het te laat zijn! Mogelijke VGM gevolgen en risico’s zijn:
- Elektrocutie
- Ernstige brandwonden;
- Vallen of struikelen als gevolg van een schrikreactie
- Brand
- Explosie
- Schade aan materialen, machines, gereedschappen en/of werklocatie
Door VCA diplomering en certificering weten werknemers en bedrijven in deze branche hoe ze een veilige werkplek kunnen creëren. Acties die ondernomen kunnen worden, zijn:
- Toolboxen
- Vluchtroutes en verzamelplaatsen kennen
- Werkplek voor- en tussentijds controleren
- Installatiedelen, materialen en gereedschappen controleren
- Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uitvoeren
- Juiste gebruik van materialen en gereedschappen
- Defecte onderdelen, tekortkomingen en schade direct melden
- Gevarenrisico’s afwegen
Daarnaast kan een installateur of monteur nog voorzorgsmaatregelen treffen:
- Geen geleidende voorwerpen dragen
- Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) gebruiken
- Geïsoleerde bedekkingen, kappen, gereedschappen en testapparatuur gebruiken
- Een tweede persoon (‘redder’) inzetten
Veel bedrijven in de elektrotechniek en procesbesturing zijn VCA gecertificeerd en hun personeel is VCA gediplomeerd. Ook ZZP’ers in deze branche zijn veelal VCA gediplomeerd.
Voor wie in de elektrotechniek en procesbesturing is VCA bedoeld?
Gedurende meer dan 2000 jaar hebben velen nagedacht over elektrische fenomenen die ze waarnamen en zuivere beschrijvingen op schrift vastgelegd. Vanaf de 19e eeuw werd deze bestudering pas meer theoretisch van aard, de praktische toepassing ervan ontstond vanaf de 20e eeuw. Elektrotechniek en procesbesturing werden meer en meer geïntegreerd en toepassingen werden groter, krachtiger en duurzamer.
Veiligheid werd dan ook steeds belangrijker en tegenwoordig is VCA in elektrotechniek en procesbesturing gebruikelijk geworden. Naast VCA bedrijfscertificering, is VCA diplomering bedoeld voor personen die in deze sector werkzaam zijn, zoals:
- Elektromonteurs
- Installatietechnici
- Automatiseringsmonteurs (data- en netwerkaansluitingen, embedded systems)
- PLC-specialisten (analoge en digitale techniek)
- Energiespecialisten
- Hoogspanningsmonteurs
- Meet- en regeltechnici
- Panelenbouwers
- Besturingstechnici
- Beveiligingstechnicus (beveiligings- en brandmeldinstallaties)
- Thermografici
- Verlichtingsmonteurs
- NEN 1010/3140 inspecteurs (NEN normen voor (veiligheids)bepalingen voor enerzijds opbouw en oplevering en anderzijds bedrijfsvoering van laagspanningsinstallaties)
VCA zorgt voor een hoger veiligheidsbewustzijn onder werknemers en binnen bedrijven, hierdoor kunnen veel VGM-incidenten en ongelukken voorkomen worden.