8.8
Gemiddelde waardering van onze klanten
94%
Van de cursisten beveelt onze training aan
Kiyoh

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) Deel 3: gehoorbescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn soms essentieel om werknemers te beschermen tegen risico’s op de werkplek. Ze vormen de laatste verdedigingslinie tegen de gevolgen van gevaren als vallende voorwerpen, chemische stoffen, lawaai en valgevaar. Dit keer besteden we aandacht aan gehoorbescherming als oorkappen en oordoppen. Oorkappen sluiten de oren volledig af, terwijl oordoppen in het oor worden geplaatst om het geluid te dempen. Sommige gehoorbeschermers zijn voorzien van filters die schadelijke geluiden verminderen, maar communicatie mogelijk houden.

Gehoorbescherming vermindert het risico op permanente gehoorbeschadiging door schadelijke geluiden te blokkeren of te verminderen. Door werknemers te voorzien van de juiste gehoorbescherming, kunnen bedrijven het risico op beroepsgehoorverlies sterk verminderen en bijdragen aan een veiligere, gezondere werkplek. Gehoorbescherming wordt gebruikt in omgevingen met hoge geluidsniveaus, zoals fabrieken, bouwplaatsen of bij het gebruik van zware machines. Langdurige blootstelling aan geluidsniveaus boven 80 dB(A) kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen (tinnitus) of andere gehoorschade.

Martijn Koelink, docent bij VCANederland vult aan: ‘Sta je op één meter afstand van een collega en moet je dan harder praten om je verstaanbaar te maken, dan wordt daar de grens van 80 dB(A) overschreden. Is het geluid over een werkdag gemiddeld hoger dan 80 dB(A) dan moet de werkgever gehoorbescherming aanbieden. De werknemer mag zelf weten of hij dit ook gebruikt. Is het gemiddelde geluidsniveau over een werkdag 85 dB(A) of hoger, dan is het dragen van gehoorbescherming verplicht.’

Je leert alles over PBM’s tijdens onze klassikale cursussen die je overal in Nederland kunt volgen.

Cursus Veilig werken met een hoogwerker
Payment
Member