Passie, trots en vakmanschap zijn binnen meubileringsbedrijven de belangrijkste kernwoorden. Toch moeten bedrijven in de meubelindustrie en interieurbouw daar steeds vaker veiligheid, gezondheid en milieu aan toevoegen. VCA certificering en diplomering worden ook in de meubelbranche meer en meer gemeengoed. Het mes van deze VCA certificering snijdt aan twee kanten. Enerzijds is het bedoeld voor de eigen veiligheid van zowel werknemers als operationeel leidinggevenden binnen deze bedrijven. Anderzijds is het cruciaal geworden bij het genereren van omzet.
Waarom VCA in de meubelbranche?
Je nek uitsteken, zelfbewust zijn en nieuwe wegen durven inslaan, zijn essentieel voor het bestaansrecht van een bedrijf in de meubelbranche. De laatste jaren is daarnaast ook de VCA certificering belangrijker geworden. Opdrachtgevers stellen steeds vaker een VCA certificaat of diploma verplicht. Is het bedrijf gecertificeerd dan kan het de opdracht binnenhalen. Is er geen certificering dan gaat de opdracht sneller naar de concurrent. Daarmee is het hebben van dit certificaat ook vereist geworden voor het bestaansrecht in de meubelindustrie en interieurbouw.
Zowel persoonscertificering als bedrijfscertificering spelen hierin een grote rol. VCA diploma en VCA certificaat staan voor veilig werken en het verminderen van het aantal ongevallen op zowel werkvloer als op de weg. VCA, voluit VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers, is veel meer dan een checklist. Het is een systeem om dienstverlenende bedrijven, dus ook bedrijven binnen de meubileringsindustrie, te toetsen en te controleren op het VGM beleid.
Samenwerking VCANederland met ECM
VCANederland wilde ook deze branche een VCA training op maat bieden, een cursus met meubel specifieke kenmerken. Toch was er voor mensen uit de meubelindustrie en interieurbouw geen VCA opleiding die toegespitst was op hun vakgebied. Daar kwam verandering in toen VCANederland per 1 januari 2014 ging samenwerken met wat toen nog heette Stichting Scholing en Werkgelegenheid Meubel (SSWM). Vanaf 1 januari 2015 heet dit Expertisecentrum Meubel (ECM).
Als opleider in de meubelbranche beschikt ECM als geen ander over vakspecifieke kennis. De samenwerking was dan ook speciaal bedoeld om meerwaarde te geven aan de VCA cursus voor deelnemers in de meubileringsindustrie. In de cursus zijn meubel specifieke kenmerken ingebouwd waardoor deze nauw aansluit op het vakgebied, de werkzaamheden en gebruikte en/of verwerkte materialen in deze branche. Ook de op de meubelbranche gerichte trainingen worden aangeboden als VCA-B (Basisveiligheid) en VCA-VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden).
Voor wie in de meubelbranche is VCA bedoeld?
Het ambacht van meubelmaker is in Nederland al een oud ambacht. In de loop van de eeuwen zijn de technieken gemoderniseerd en verbeterd en er zijn andere en nieuwe materialen in gebruik genomen. Veiligheid is hierbij steeds belangrijker geworden. VCA certificering in de meubelbranche is bedoeld voor:
- Woonmeubelfabrikanten
- Groothandelsbedrijven in meubelen
- Toeleveranciers van halffabricaten die een meubel gerelateerde bewerking verrichten
- Interieurbouwers
- Fabrikanten van scheidingswanden, stellingen, deuren en systeemplafonds
- Fabrikanten van schilderijlijsten
- Fabrikanten van grafkisten
VCA certificaat en diploma staan voor omgaan met veiligheid, gezondheid en milieu, noodsituaties voorkomen en correct handelen bij ongevallen of nood.
klik hier om vandaag nog jouw VCA cursus te boeken!