B-VCA of Basisveiligheid VCA
Met het B-VCA diploma laat je zien dat je de basiskennis bezit van VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu).
Je geeft daarmee dus aan dat je veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen.
Als je aan de slag gaat voor een aannemer, moet je in de meeste gevallen een B-VCA diploma hebben. Dit geldt bijvoorbeeld als je op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving werkt.
De B-VCA omvat kennis over onder andere de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, en het nemen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen.
Bekijk de B-VCA cursusVOL-VCA
Ben je operationeel leidinggevende op een locatie waar VCA verplicht is? Dan moet je het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben.
Daarmee geef je aan dat je veilig werkt en rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jou en de medewerkers waaraan je leiding geeft.
De VOL-VCA cursus omvat kennis over onder andere de (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het nemen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen, kennis van VCA-bedrijfscertificering, het bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolboxvergaderingen.
Ook als ZZP’er dien je meestal te beschikken over een VOL-VCA diploma.
Bekijk de VOL-VCA cursusVIL-VCU
Ben je intercedent of leidinggevende bij een uitzendbureau? Dan moet je beschikken over het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL-VCU).
Daarmee geef je aan dat je weet welke veiligheidseisen worden gesteld aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven.
VIL-VCU is voor een groot deel gelijk aan VOL-VCA en bevat daarnaast ook unieke, op intercedenten toegesneden kennis. Denk aan wetgeving en verantwoordelijkheden in de relatie ‘inlener – uitzendorganisatie – uitleenkracht’.
Lees meer over VIL VCU of schrijf je hier in voor de VOL VCA cursus.
Bekijk de VOL-VCA cursus