De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, beter bekend onder de afkorting VCA, is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid. De VCA helpt werknemers in risicovolle werkomgevingen (bijvoorbeeld bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek en procesbesturing) om veiliger en gezonder hun werk te doen.
Professionals laten met een VCA certificaat zien dat ze zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen tijdens hun werk. Steeds meer opdrachtgevers kiezen ervoor om werkzaamheden alleen uit te besteden aan VCA-gecertificeerde leveranciers. Niet vreemd dus het VCA certificaat onmisbaar is voor professionals die, zelfstandig of via een werkgever, aan de slag willen in sectoren met een verhoogd veiligheidsrisico.
De VCA is er in drie varianten:
* VCA Basis (ook bekend als B-VCA): voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen;
* VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden): voor leidinggevenden en zzp’ers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving;
* VIL-VCU: voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.
Je kunt op verschillende manieren je VCA certificaat halen. Zo kun je een klassikale of online training volgen of er juist voor kiezen om zelfstandig een VCA cursusboek te bestuderen en daarna VCA examen te doen.
Voor welke variant je ook kiest, het is slim om te kiezen voor een erkende VCA-opleider. Die herken je aan het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Alleen dan weet je zeker dat de cursus voldoet aan de eisen voor lesstof, docenten, etc.